SNA en de Wtta (overgangsregeling)

11-10-2024

Door de minister van SZW is het wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) ingediend. Het wetsvoorstel is nog in behandeling bij de Tweede Kamer. Ondernemingen die aan terbeschikkingstelling van arbeidskrachten doen moeten na invoering van de wet door de minister worden toegelaten.

De belangrijkste eisen voor toelating zijn:

  1. Aantoonbaar voldoen aan de eisen uit het normenkader toelatingsplicht (onderbouwen met een inspectierapport door een aangewezen inspectie-instelling);
  2. Financiële zekerheidsstelling van € 100.000;
  3. Verklaring omtrent gedrag rechtspersoon (VOG).

Bij de eerste twee eisen kunnen uitzonderingen aan de orde zijn. In dit artikel gaan we in op de overgangsregeling die van toepassing is bij de eerste eis en waarvan SNA gecertificeerde onderneming gebruik kunnen maken.

In artikel 23b van het wetsvoorstel wordt geregeld dat als er bij de eerste aanvraag tot verlening van een toelating nog geen inspectierapport (gebaseerd op het normenkader toelatingsplicht) kan worden overlegd (omdat er onvoldoende inspectiecapaciteit beschikbaar is), de onderneming de aanvraag tot toelating mag indienen met een geldig SNA-certificaat.

Dit betekent dat ondernemingen met een SNA-keurmerk bij hun aanvraag niet eerst hoeven aan te tonen te voldoen aan het normenkader toelatingsplicht. Dit is een logische regeling gezien de beperkte inspectiecapaciteit die de komende jaren beschikbaar zal zijn voor het toelatingsstelsel en omdat het normenkader toelatingsplicht voor een heel groot deel uit de huidige SNA-normen bestaat.

SNA ondernemingen die zich al jarenlang vrijwillig laten inspecteren en certificeren kunnen door gebruik te maken van deze overgangsregeling relatief eenvoudig instromen in het nieuwe toelatingsstelsel.

Naast de inzet van het SNA-certificaat bij de toelating, moet de onderneming uiteraard wel aan de andere van toepassing zijnde voorwaarden voldoen. Dit kan overigens ook betekenen dat de minister in een specifieke situatie op basis van eigen informatie toch besluit een onderneming niet toe te laten.

Los van deze overgangsregeling is het behalen van het SNA-keurmerk in ieder geval een goede voorbereiding op het aanvragen van de toelating, aangezien met de SNA-normen al voor een groot deel wordt voldaan aan de normen die straks na de invoering van de toelatingsplicht gaan gelden. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Zie ook de website van de overheid